gemeentehuis Scherpenzeel
gemeentehuis Scherpenzeel / foto: redactie

Gemeente Scherpenzeel betaalt vergoeding

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente Veenendaal int voortaan de belastingen voor de gemeente Woudenberg. Het college van burgemeester en wethouders heeft een eindrapportage naar de gemeenteraad gestuurd. De gemeente Scherpenzeel betaalt 50.000 euro vergoeding aan Woudenberg.

De gemeente liet eerder de gemeente Scherpenzeel de belastingen innen. 

Dat leidde tot wrevel en discussies tussen beide gemeentebesturen. Scherpenzeel vond dat de problemen de schuld van Woudenberg waren. Het Woudenbergse college dacht daar heel anders over.

Het was opvallend dat beide colleges in antwoorden aan gemeenteraadsleden totaal verschillende visies op de situatie gaven. De gemeente Veenendaal heeft de inning nu overgenomen van Scherpenzeel.

De overdracht bleek lastiger dan verwacht. De gemeenteraadsleden, vooral Jan Mulder van de SGP, hielden voortdurend een vinger aan de pols.

Uit de eindrapportage blijkt dat Scherpenzeel Woudenberg 50.000 euro gaat betalen. Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Woudenberg, stelt schriftelijk de vraag waarom Scherpenzeel niet een vergoeding betaalt voor de slechte kwaliteit van de werkzaamheden in 2017 tot 2019.

Het college antwoordt: ‘We zijn de maximale compensatie voor de frictiekosten overeengekomen. De compensatie voor de werkzaamheden 2017-2019 is niet gevraagd. 

Dit is verrekend in het gegeven dat Woudenberg 30% en Scherpenzeel 70% van de kosten van de herstelacties voor het wegwerken van de achterstanden voor zijn rekening heeft genomen voor de jaren 2017 tot en met 2020 waar de normale verdeling 56% voor Woudenberg en 44% voor Scherpenzeel is.’

Woudenberg en Scherpenzeel hebben dus de vrede weer getekend. Wethouder Anita Vlam heeft in de gemeenteraad meermalen aangegeven dat ze tevreden is met het werk van de gemeente Veenendaal. 

Overigens was dat nog niet helemaal perfect. Zo werden er aanslagen verstuurd met het logo van de gemeente Renswoude. Ook kregen sommige huizenbezitters dubbele aanslagen en werden anderen overgeslagen.

Volgens wethouder Anita Vlam zijn deze fouten binnen de wettelijke termijn gerepareerd en is er geen probleem. Ze heeft het volste vertrouwen dat Veenendaal het werk naar behoren kan doen.  

Verschil van mening tussen buurgemeenten eindelijk opgelost