Afbeelding
Foto: redactie

Verschil van mening herstelplan

Algemeen

WOUDENBERG – Er lijkt een verschil van inzicht te bestaan tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders over de manier waarop Woudenberg moet bezuinigen. Over de noodzaak bestaat geen verschil van inzicht, maar over het proces wel.

Op 29 april presenteerde de deelnemers aan de bezuinigingsdialoog het zogeheten witboek aan de gemeenteraad. Toenmalige burgemeester Cnossen vertelde er bij dat een meerderheid van de deelnemers gestemd hadden over 88 voorstellen en dat het college vond dat alle voorstellen, die steun van 50 procent of meer van de stemmers hadden gekregen, uitgevoerd moesten worden. Er zitten veel haken en ogen aan de voorstellen; een paar voorbeelden.

Al snel werd duidelijk dat de zes gemeenteraadsfracties helemaal niets voor deze insteek voelden. Ze wilden alle voorstellen afwegen. Bovendien was het niet duidelijk wat de impact van diverse maatregelen zou kunnen zijn. Zo was er een meerderheid van de dialoogdeelnemers voor een korting van anderhalve ton op de subsidie van de openbare bibliotheek.

De vertegenwoordiger van de sportclubs, Jonathan Riezebosch, verklaarde dat hij niet kon stemmen over dit voorstel. ‘We hebben geen idee wat de gevolgen voor de bibliotheek zijn. We willen niet over subsidies van anderen besluiten.’

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, vroeg schriftelijk of de bibliotheek haar maatschappelijke functie na deze korting kan uitvoeren. Het college antwoordde dat de deelnemers aan de dialoog tot de conclusie gekomen waren dat dit mogelijk was. Op grond van welke kennis en kunde men tot deze visie gekomen is, is onduidelijk.

Erno de Groot, directeur van de Bibliotheken Eemland, waar de Woudenbergse bibliotheek bij aangesloten is, vertelde tijdens een eerdere vergadering dat de kans bestaat dat Woudenberg uit het samenwerkingsverband gezet kan worden en dan alleen verder moet gaan.

Dan zakt of het peil van de dienstverlening of de kosten worden veel hoger.