Afbeelding
Foto: redactie

Veel onzekerheid over de benodigde bezuinigingen

Algemeen

WOUDENBERG – De zes fracties in de gemeenteraad zijn in druk overleg over de noodzakelijke bezuinigingen. Ze willen geen politieke discussie voeren, maar besluiten nemen die voor Woudenberg maatschappelijk het beste zijn. Het probleem is dat er nog veel onduidelijkheden zijn.

Het financiële probleem wordt vooral veroorzaakt door de hoge kosten in de jeugdzorg en de WMO. Uit onderzoeken van bijvoorbeeld een visitatiecommissie van de VNG blijkt dat de consulenten van de Kleine Schans vaker nee moeten zeggen op zorgvragen. ‘Dat is lastig, want dat zijn Woudenbergers niet gewend. We zijn druk bezig,’ aldus wethouder Marleen Treep.

Woudenberg moet volgend jaar zeven ton bezuinigen en een herstelplan indienen, zodat de gemeente niet langer onder toezicht van de provincie Utrecht blijft staan.

Een probleem is dat de gemeente extra geld van het rijk voor de jeugdzorg zal krijgen. Dat is fijn, maar niemand kan met zekerheid zeggen hoeveel geld dat zal zijn en wanneer dat wordt uitbetaald.

Het college van burgemeester en wethouders geeft zelf aan dat ze op ongeveer 3,5 ton rekent. ‘Het is een voorzichtige raming,’ staat er in de stukken.

Verschillende fracties wilden weten op welke berekening dit bedrag gebaseerd was. De SGP meldde dat het zomaar ook een miljoen euro zou kunnen zijn. Wethouder Anita Vlam erkende dat de hoogte van het bedrag onzeker was, maar dat ze zich niet rijk wilde rekenen.

En dan wordt Woudenberg nog geconfronteerd met een lagere uitkering van het gemeentefonds. Het college van burgemeester en wethouders verwacht dat ze 50 euro per inwoners minder zal krijgen, De provincie had rekening met 20 euro. Dat scheelt vier ton.

Een groot probleem is dat het college de gemeenteraad vraagt op 1 juli met een groot aantal voorstellen in te stemmen. Het is echter nog onduidelijk wat het effect van deze voorstellen zal zijn. Onderzoek is noodzakelijk.

Jhony Stalman, fractievoorzitter van de VVD, zei: ‘Alle onderwerpen zijn verweven. We kunnen op een punt bezuinigingen, maar misschien levert dat elders weer hogere kosten op. Ik wil meer informatie.’ Marco van de Hoef, fractievoorzitter van GemeenteBelangen, stelde: ‘We willen voorzieningen snoeien en niet uitroeien’.