Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Nico Bergsteijnweg op de schop

Algemeen

WOUDENBERG – In de commissievergadering van 11 mei heeft de gemeenteraad zich gebogen over het ‘niet maximale ’ plan voor de renovatie van de Nico Bergsteijnweg. Ondanks een enquête voelen de bewoners zich niet gehoord.

In voorbereiding op de commissievergadering vroeg de CDA-fractie op Facebook aan bewoners om reacties op de plannen voor renovatie. Dat leverde heftige kritiek op.

Bewoners zeggen dat ze brieven naar de gemeente hebben gestuurd en nooit een reactie hebben gehad. Een andere Woudenberger reageerde geprikkeld. ‘De halve gemeenteraad luistert niet naar de bevolking en knalt er door wat zij willen.’

In die groep worden mensen opgeroepen toch maar een brief naar de gemeenteraad te sturen, ‘want dan kunnen de leden niet net doen of ze van niets weten’.

Uit de enquête blijkt dat de bewoners vinden dat er te hard op die weg gereden wordt, maar uit metingen van de gemeente zou daar niets van blijken. Er ligt een voorstel, dat volgens de opstellers niet de optimale is, maar wel de best haalbare binnen het beschikbare budget. De gemeente vroeg subsidie bij de provincie Utrecht aan, maar die is geweigerd. De landelijke overheid doneerde wel 30.000 euro. De hele renovatie staat voor 560.000 euro op de begroting.

Op de rijbaan zullen rode fietsstroken worden aangebracht en parkeren vindt plaats in parkeerplaatsen buiten de rijbaan. Nu wordt er op sommige plekken op de Nico Bergsteijnweg geparkeerd. Dat levert een onrustig wegbeeld en zorgt dat automobilisten en fietsers moeten slalommen.

Er worden geleidebanden aangebracht langs de rijbaan. Op de kruispunten worden kruispuntplateaus toegepast en het weggedeelte blijft een 30 kilometer per uur zone.

Het wordt mogelijk om fietsers een plek op de weg te geven door de breedte van de weg aan te passen. Bij kruispunten worden speciale plateaus aangelegd om de snelheid van autoverkeer aan banden te leggen en de veiligheid van fietsers te verbeteren.