Voorstraat 14-16
Voorstraat 14-16 / foto: Niels Wolterink

Winkeliers ‘verbijsterd’ door besluit van college over Voorstraat

Algemeen

WOUDENBERG – Het college van burgemeester en wethouders heeft toestemming gegeven om het winkelgedeelte van twee winkels in de Voorstraat in woningen te veranderen. De winkeliersvereniging DES is ‘verbijsterd’.

De brief van de DES aan het gemeentebestuur werd dinsdagavond in de commissievergadering besproken op verzoek van Jan Mulder, gemeenteraadslid van de SGP.

Het college geeft op grond van haar ‘kruimelbevoegdheid’ toestemming voor deze verandering, omdat ze geen leegstand wil.

De DES is het met dit besluit niet eens. In de eerste plaats heeft het college geld gegeven voor een onderzoek naar de toekomstige inrichting en kansen van het winkelcentrum. De uitkomsten worden na de zomer verwacht. De DES vindt dat het college daar op had moeten wachten. Nu neemt het college besluiten, die het proces kunnen sturen en ongunstig kunnen uitpakken voor andere winkeliers.

‘Verbijsterend’, vindt de DES, dat het college van burgemeester en wethouders niet wacht op de uitkomsten van het onderzoek waar ze zelf opdracht voor heeft gegeven.

De winkels Voorstraat 14 en 16 zijn volgens de winkeliersvereniging helemaal geen probleem. De ene is een winkel/showroom en staat dus niet leeg. De andere staat minder dan een jaar leeg. Tijdens de Covid-crisis moesten veel winkels de deuren sluiten. ‘Geen goede tijd om een nieuwe zaak te beginnen,’ aldus de DES. ‘Het is dus maar de vraag of het echt lastig is het pand te verhuren.’

De winkeliers wijzen er op dat in dezelfde Voorstraat onlangs weer twee kleine winkelpanden zijn verhuurd. Ze vinden dat er dus kansen voor kleine winkels in Woudenberg zijn. Ze zouden het beter vinden als de twee panden gebruikt zouden worden voor een speciaalzaak of horeca met een terras.

Het college mag kleine veranderingen zoals deze in het bestemmingsplan aanbrengen. Deze ‘kruimels’ mogen tien jaar als woningen gebruikt worden.

De winkeliersvereniging betwijfelt of de woningen na die periode echt weer in winkelpanden zullen veranderen. De verbouwingen zijn namelijk kostbaar. De winkeliers zijn bang dat de verandering definitief zal worden en dat een nieuw bestemmingsplan deze verbouwing op den duur zal legaliseren.