Drugs /
Drugs / foto: Pixabay

Drugsbezit verboden in het dorp

Algemeen

WOUDENBERG – In Woudenberg is drugsbezit en drugshandel strafbaar op grond van de opiumwet. Dat laat de gemeente weten in reactie op een artikel in een regionale krant, waarin stond dat Woudenberg als enige Utrechtse gemeente geen maatregelen nam tegen drugsbezit en –handel. Er staat namelijk niets in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De grote vraag was, klopt deze constatering? ‘Nee, dat klopt niet. Op basis van de landelijk geldende Opiumwet is het verboden om verdovende middelen bij je te hebben. Dat geldt dus ook gewoon in Woudenberg. Bezit van drugs biedt daarom al voldoende handvatten om handhavend op te treden’, zegt de gemeentelijke afdeling communicatie.

In het artikel werd gesuggereerd dat dealers in Woudenberg los konden gaan. De gemeente nuanceert dat beeld: ‘We krijgen weinig tot geen signalen binnen van het dealen van drugs in Woudenberg.’

Uit gemeentelijke en regionale stukken blijkt dat men extra alert is op drugslabs in schuren in het buitengebied. De gemeente zegt: ‘In de Regionale Veiligheidsstrategie Midden-Nederland 2019-2022 staat beschreven dat gezamenlijke prioriteiten worden aangepakt met regionale taskforces. Zo is er regionaal een Taskforce Georganiseerde Ondermijnende Criminaliteit. Problemen met schuren en drugs herkennen we niet, maar in het kader van ondermijning investeren we wel extra op preventie in het buitengebied.’

De preventie houdt vooral een waarschuwing in. ‘Dan gaat het om waarschuwen van de eigenaars om hun schuur of loods niet voor contant geld te verhuren, waarna die gebruikt wordt voor de productie van (synthetische) drugs. Criminelen zijn op zoek naar locaties waar ze ongezien een hennepplantage of drugslab kunnen runnen. “Je kunt maar één keer nee zeggen en dat is bij de eerste keer. Vaak zit je daarna opgezadeld met een schuur voor drugsafval en dat willen we voorkomen”, aldus de burgemeester.
Woudenberg gaat de APV niet aanpassen. Er zijn geen meldingen van hinderlijk gebruik.

Koningsdagprogramma vanaf pagina 11
Geen Shop licht in Woudenberg (pagina 3)