BSW-voorzitter Dick Veldhuizen
BSW-voorzitter Dick Veldhuizen / foto: archief Dick Veldhuizen

Meer vierkante meter voor ondernemers heeft topprioriteit

Ondernemend

In de zestiger jaren was de arbeidsmarkt oververhit. Bedrijven vochten nog niet om personeel, maar veel scheelde dat niet. Die situatie bleek in 1964 de prikkel tot het oprichten van de Bedrijvenkring Scherpenzeel Woudenberg (BSW). Sindsdien is de BSW uitgegroeid tot een brede belangenbehartiger voor een pluriforme ondernemersachterban. Bovendien breiden leden hun zakelijke netwerk op prettige wijze uit. Mooie ontwikkelingen, maar dat betekent niet dat alle ambities van het bestuur zijn gerealiseerd.

Het was destijds H.J. Reusink, de directeur van de melkfabriek, die vaststelde dat de woelige arbeidsmarkt tot spanningen leidde tussen ondernemers, vertelt Veldhuizen. “Het was een tijd van economische flow, iedereen probeerde arbeidskrachten te werven en lonen schoten omhoog. In reactie op die omstandigheden probeerden lokale bedrijven personeel bij elkaar weg te halen. Dat was voor Reusink het signaal dat er iets moest veranderen.” Wat ook gebeurde, want Reusink zou aan de wieg van de BSW staan. Het doel was om afspraken te maken en zaken onderling te coördineren om de ontstane onrust te elimineren.

Was de bedrijvenkring aanvankelijk het antwoord op een probleem, inmiddels is het veel meer dan dat. Bij heerlijke koffie in boerderij Irene Hoeve, een monumentale dwarshuisboerderij uit 1877 waarin Veldhuizen en zijn vrouw wonen, gaat het gesprek onder meer over de ontwikkeling van de BSW en het bedrijfsleven. Inmiddels vertegenwoordigt de bedrijvenkring zo’n honderd leden. Ondernemers uit allerlei sectoren en niet, zoals in de eerste jaren, alleen de agrarische coöperatie en industriële toeleveranciers van de landbouw.

Hoe ziet de achterban eruit?

We hebben als leden onder meer bouwers, transporteurs, automotive bedrijven, makelaars, accountants, verzekeringsbedrijven en banken. Behalve mkb-ondernemers zijn ook verschillende zzp’ers lid. Zij brengen vaak interessante specifieke kennis in. Behalve bedrijven zijn er ook instellingen lid, waaronder Zorginstelling Stichting Reinaerde. Met die brede vertegenwoordiging zijn we heel blij.

Aanvankelijk loste de BSW spanningen in een moeilijke arbeidsmarkt op, maar daarna is hij gaandeweg uitgegroeid tot een relevant platform voor iedere ondernemer in Woudenberg en Scherpenzeel. Waar zit die relevantie vooral in?

Vooral in onze netwerkfunctie. Onze missie is om de onderlinge ondernemersnetwerken in dit gebied te versterken. Dat stimuleert tevens de business binnen ons lokale bedrijfsleven. Daarnaast behartigen wij collectief de belangen van onze leden. We zijn daarin namens hen de gesprekspartner van de beide gemeenten alsmede van de Regio Amersfoort en de Food Valley.

Betekent die collectieve belangenbehartiging dat een individuele ondernemer zijn zaken zelf maar moet oplossen?

Zeker niet. Alhoewel we er primair zijn voor onze gezamenlijke leden, proberen we óók te helpen wanneer een individueel bedrijf echt tussen de deur dreigt te belanden. We laten een individuele ondernemer dan niet zitten. Het is daarbij ook een collectief belang dat een bedrijf in moeilijkheden geholpen wordt.

Ondernemersbijeenkomsten zijn uiteraard goede gelegenheden om elkaar te spreken. Aan de andere kant hoor je ondernemers vaak verzuchten dat het soms wat veel wordt naast alle drukke werkzaamheden.

Dat klopt en daar houden wij ook rekening mee. Wij organiseren per jaar circa zes evenementen: een ALV, een Kerstborrel, twee bedrijfspresentaties, dit jaar voor het eerst een of twee gelegenheden waarop onze zzp-leden zich individueel kunnen presenteren én een middag golfen op Golfclub Anderstein. Verschillende evenementen dus die allemaal draaien om ontmoeting en kennisdelen en waarvoor slechts eens per twee maanden een plekje in de agenda vrijgemaakt hoeft te worden. Dat ons programma goed aanslaat blijkt wel uit de ledenopkomst. Op elk BSW-evenement is minimaal 35 procent van onze leden aanwezig. Voor minder dan 200 euro per jaar kunnen ondernemers daar allemaal van profiteren. Met als aanbieding een gratis eerste snuffeljaar, om te kijken of het bevalt.

Nu gooit corona roet in het eten. Hoe geven jullie vorm aan de bijeenkomsten?

Vooralsnog staat voor 25 maart een online pubquiz gepland en gaat op 8 april ons lid Gerben van Delft van OpMaat Incasso zich online presenteren. Vooraf kunnen onze leden vragen opgeven die hij dan beantwoordt in zijn presentatie.

Premier Rutte had het over een biertje op het terras in april. Ben jij ook zo optimistisch?

Het zou natuurlijk mooi zijn, alleen al voor de horeca, want een aantal bedrijven heeft het wel heel zwaar in deze tijd! Het belangrijkste is dat die bedrijven weer lucht krijgen en ik reken erop dat we elkaar de tweede helft van dit jaar weer mogen ontmoeten, bijvoorbeeld op de golfmiddag.

Je bent sinds 2016 voorzitter, welke doelstelling wil je graag gerealiseerd hebben voordat je afscheid neemt?

Er is in Woudenberg een tekort aan vierkante bedrijfsmeters. Sinds 1995 is de Woudenbergse bevolking met 25 procent gegroeid en 49 procent van al onze banen wordt door inwoners ingevuld. Er zijn dus sterke banden tussen het bedrijfsleven en onze bewoners. Maar waar bedrijfsmeters nodig waren daar zijn vooral woningen gebouwd. Op Hoevelaar waar aanvankelijk industrie zou komen, worden nu duizend woningen neergezet. We hebben op verzoek van een speciale gemeenteraadscommissie door een aantal makelaars in kaart laten brengen hoeveel bedrijfsmeters we tekortkomen. Dat blijkt 3 hectaren ofwel 30.000 vierkante meter te zijn. Dat is behoorlijk veel en het heeft voor ons bestuur topprioriteit om dat op te lossen. Zeker als je bedenkt dat op verschillende plaatsen, zoals aan de Nijverheidsweg, ondernemers zijn uitgeplaatst om ruimte voor woningbouw te creëren. Het zou zo bezien niet meer dan normaal zijn als we zicht krijgen op nieuwe vestigingsplekken voor ondernemers.

Door: Baart Koster