Afbeelding
Foto: Pixabay

Wolf gesignaleerd in Woudenberg?

Algemeen

Woudenberg – Het aantal wolven dat in Nederland wordt gesignaleerd neemt toe.

De wolf, die hier 150 jaar geleden verdween, bezocht ons land voor het eerst weer in maart 2015. Vorig jaar werden er twaalf wolven in ons land waargenomen.

Ook werden er vorig jaar op de Veluwe vier welpen geboren. Verder is het afgelopen kwartaal vastgesteld dat de wolf in Drenthe nu langer dan zes maanden aanwezig is. Daarmee is volgens het interprovinciaal wolvenplan sprake van een vestiging.
De verwachting is dat het aantal wolven in ons land de komende jaren verder zal stijgen. Er wordt onderzocht wat nu precies het leefgebied is van het dier.

Na het vaststellen van het leefgebied zullen er preventieve maatregelen en een schadepreventieplan worden vastgesteld.

Ten zuiden van de A12 is het dier inmiddels ook al aangetroffen.

Bij de LetOp is de melding binnengekomen dat de wolf naar alle waarschijnlijkheid de A12 is overgestoken en zich ook op Woudenbergs grondgebied heeft begeven.

De melding komt van een fervent natuurliefhebber, die de omgeving goed kent en in de gaten houdt.

Op het Ecoduct Rumelaar, dat de A12 tussen Maarsbergen en Veenendaal overspant, zijn grote pootafdrukken gesignaleerd. De afdrukken zijn duidelijk niet van een hond. Aan de nagels te zien moeten deze van een wolf zijn. Daarnaast heeft een jachtopziener een ree gespot dat naar het leek achterna werd gezeten door een wolf.
Staatsbosbeheer is op de hoogte gebracht van deze ervaringen.

Waar natuurliefhebbers blij zijn met de wolf, veroorzaakt zijn komst onrust onder boeren en schaapherders.

De wolf is een roofdier en daarvan zijn schapen niet zelden het slachtoffer.

De melder is bekend bij de LetOp. Mocht u meer weten of willen weten over de wolf in Woudenberg, dan kunt u met ons contact opnemen:
redactie@letopwoudenberg.nl.