Bevrijdingsmonument Henschotermeer
Bevrijdingsmonument Henschotermeer /Foto: Redactie

Elf eiken in een bos vol naaldhout

Algemeen

WOUDENBERG Nu de bewegingsmogelijkheden en samenkomsten beperkt zijn, zijn veel mensen aan het wandelen geslagen. Tijdens deze wandelingen kun je bijzonderheden te weten komen over Woudenberg en haar omgeving. Zo ook over het bevrijdingsmonument de Elf Eiken.

Tijdens een wandeling rond het Henschotermeer kun je ineens een elftal eiken tegen komen in een gebied waar de naaldbomen de regie voeren. Achter de opstelling van deze bomen schuilt een bijzonder verhaal.

Het Henschotermeer is in 1939 ontstaan door het afgraven van zand voor de stellingen van de Grebbelinie en de Gelderse Vallei. Het meer dankt zijn bestaansrecht dus aan de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog vatte de familie De Beaufort, als eigenares van het familielandgoed Den Treek – Henschoten, het plan op om de herwonnen vrijheid te herdenken met een bevrijdingsdocument.

Op 23 juni 1948 werden door de elf kinderen van toenmalig burgemeester Johannes Bernardus de Beaufort elf staken in de grond geslagen als symbool voor de elf bevrijde provincies. In het najaar werden deze staken vervangen door de elf eiken. Tijdens deze plechtigheid is de naam Henschotermeer aan deze plek gegeven.

In 1972 werd het Henschotermeer, veel oud Woudenbergers spreken nog steeds over het Zandgat, vergroot en is het ingericht als het recreatiegebied zoals wij dit nu kennen.

In 2012 zijn er drie van de elf eiken vervangen.

Om extra aandacht aan deze bijzonder plek te geven is er vorig jaar een gedenksteen geplaatst en een informatiebord waarop een toelichting wordt gegeven over deze voor Woudenberg bijzondere plek.

Voor veel Woudenbergers en vele bewoners van omliggende plaatsen is het Henschotermeer een plek om te zwemmen, recreëren en als het weer het toelaat te schaatsen.

Het ontstaan van deze plek heeft echter een minder positieve achtergrond. Met het plaatsen van een gedenksteen en een informatiebord wordt hieraan terecht de juiste aandacht gegeven.

Afbeelding