De Hervormde Kerk in het centrum
De Hervormde Kerk in het centrum / foto: gemeente Woudenberg

'Jongeren zijn boos op kerken'

Algemeen

WOUDENBERG – Woudenberg haalde zondag 15 november het landelijke nieuws. De politie stond op wacht bij alle kerken, omdat jongeren de kerkdiensten met vuurwerk wilden verstoren. Voor de kerkgangers was het een ingrijpende gebeurtenis. De kerkraden hoorde vlak voor de kerkdienst over de bedreigingen, die op Youtube geuit zouden zijn.

Barend de Man, voorzitter van het college van Kerkrentmeesters van de Nederlands Hervormde Dorpskerk, vertelde dat de politie kort voor aanvang van de kerkdienst vertelde dat er een bericht rondging waarin jongeren aankondigden kerkdiensten in Woudenberg te willen verstoren door het afsteken van vuurwerk. De politie vond dit ongepast omdat het geen oud en nieuw was en dit kan leiden tot openbare ordeverstoring.

Er was geen specifieke dreiging voor de Nederlands Hervormde Kerk in het bijzonder, maar voor de kerken in Woudenberg in het algemeen. De Man dacht dat de bedreiging geuit was in een Youtube video.

De Voorhof had die zondag een gastdominee. Dominee Pieter Koekkoek hoorde dinsdag officieel wat er aan de hand was. Bij de Voorhof werd ook vlak voor de dienst gemeld dat er beveiliging aanwezig zou zijn vanwege mogelijke ordeverstoring met vuurwerk.

Koekkoek gaf aan dat hij dacht dat jongeren het idee hebben dat alles kan en mag in de kerk. Zij zouden boos zijn dat daar wel grotere groepen bij elkaar zitten, terwijl jongeren niet naar de kroeg mogen.

Afgelopen vrijdag vroeg de redactie van deze krant een reactie op deze informatie aan de politie Midden-Nederland. De woordvoerder wilde niet bevestigen dat de jongeren boos zouden zijn. ‘Wij zijn er om de orde en veiligheid te handhaven. Waarom mensen boos zijn en bedreigingen uiten, daar gaan we niet over.’

Hij kon niet aangeven of de politie afgelopen zondag weer bij de kerken zouden posten. ‘Dan geven we onze strategie weg.’

Dit weekeinde waren er vuurwerkrellen op Urk en in Arnhem.