Is in 2030 onze mooie gemeente Woudenberg nog zelfstandig?
Is in 2030 onze mooie gemeente Woudenberg nog zelfstandig? / foto: gemeente Woudenberg

Samenwerking sleutel zelfstandigheid

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente Woudenberg wil zelfstandig blijven en zoveel mogelijk door samenwerking dit doel bereiken.

Dat heeft de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders uitgesproken in de commissievergadering.

De regering in Den Haag is geen groot voorstander van kleine zelfstandige gemeenten. Ze worden bijvoorbeeld extra gekort in het gemeentefonds en dat is de belangrijkste bron van inkomsten voor elke gemeente.

Moniek van de Graaf, fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, vroeg burgemeester Cnossen of Woudenberg in 2030 nog zelfstandig zal zijn.

De burgemeester antwoorde: ‘lastig. Ik wil vooral in het hier en nu besturen. Ik ga me geen zorgen maken over problemen over vijf jaar.’ De provincie Gelderland wil de oude beoogde fusiepartner van Woudenberg, Scherpenzeel, dwingen samen te gaan met Barneveld. Daar is veel commotie over. ‘Chaos,’ noemde Martin Nauta van de VVD de situatie.

De meeste fracties vonden dat het voor Woudenberg niet zoveel uitmaakt of Scherpenzeel zelfstandig blijft of opgaat in Barneveld. ‘We trekken samen op om de aanpassingen op de N224 voor elkaar te krijgen.

Scherpenzeel zorgde dat ze in Gelderland gehoord werden. Wij dat we in Utrecht gehoord werden’, aldus de burgemeester.

Henk-Jan Molenaar, fractievoorzitter van de SGP, pleitte ervoor om de provincie Gelderland voor te stellen Barneveld en Scherpenzeel nauw te laten samenwerken.

Zo kan Woudenberg profiteren van de extra strategische kennis van Barneveld. De burgemeester vond dat een goede suggestie.

Woudenberg moet wettelijk veel met de regio Amersfoort samenwerken.

Onze belangen worden daar goed in de gaten gehouden,’ zei Cnossen. ‘We zorgen voor een goede inbreng van onze mensen.’

Moniek de Graaf