de mobiele snoezelkar
de mobiele snoezelkar / foto's: Sjaak Langenberg

Dirk van Lieshout geeft kleur aan de Heygraeff

Algemeen

Sinds begin dit jaar is er iedere drie maanden een kunstenaar of ontwerper te gast op de Heygraeff.        Zij verblijven in het markante Portiersgebouw op het terrein. Ter plekke ontwerpen ze producten en activiteiten voor en met de bewoners met een verstandelijke en lichamelijke beperking.

WOUDENBERG Doel van het project ‘Re-creatie' is om de Heygraeff en zijn bewoners meer met de omgeving te verbinden. Daarbij wordt zoveel mogelijk lokaal afvalmateriaal gebruikt.

Het leverde al bijzondere resultaten op: een muziekinstrument dat is gemaakt van de wegwerpbakjes waarin het eten wordt rondgebracht en een inclusieve houtwerkplaats waar bewoners met hulpmiddelen zelf kunnen zagen en boren.

Dirk van Lieshout is de derde kunstenaar die dit jaar te gast is op de Heygraeff. Dirk wil een ‘oplaadstation’ op het terrein realiseren; een kleurrijk paviljoen waar zowel bewoners, verwanten, medewerkers, of gasten op het terrein even kunnen opladen. Een positieve bijdrage in een moeilijke tijd, want door de coronamaatregelen is het contact met de omgeving op dit moment zeer beperkt.

Vanuit mijn betrokkenheid als moeder bij het leven van de bewoners van de Heygraeff, zocht ik Dirk op in zijn tijdelijke atelier.

‘Re-creatie’… Het woord alleen al intrigeerde mij; het hergebruiken van bestaande materialen tot een bruikbaar voorwerp voor de bewoners in ruil voor een werkplek. Welke kunstenaars gaan deze uitdaging aan? Dat is de eerste vraag die in mij opkwam. En waar haalt de kunstenaar zijn inspiratie vandaan? Momenteel werkt kunstenaar Dirk van Lieshout in een deel van het hoofdgebouw en ik wilde graag kennismaken met hem en zijn werk.

Dirk woont in Rotterdam. Hij is opgegroeid in de sfeer van de antroposofie, is bekend met het gedachtegoed van Rudolf Steiner en laat zich door hem inspireren. Hout en andere natuurlijke materialen zijn belangrijke elementen in zijn werk. Het idee van hergebruik van materialen spreekt hem aan en daarom besloot hij mee te doen aan dit project.

Voordat Dirk aan een project begint maakt hij schetsen van wat hij ongeveer voor ogen heeft. Tijdens een rondleiding over het terrein met begeleidster Ellen raakte Dirk geïnspireerd door de mogelijkheden en het aanbod van ongebruikte materialen. Deze indrukken verwerkt hij later in zijn creatie. Als opmaat voor het ‘oplaadstation’ dat hij buiten wil realiseren, maakte hij een mobiele ‘snoezelruimte’ met een oud bed, kleurrijk beplakt perspex, schors en wilgentenen die hij via marktplaats kreeg. Onder invloed van het zonlicht ontstaat een veranderend kleurenspel in en buiten de ruimte wat bijna een kaleidoscopisch effect heeft.

Dirk geeft aan dat kleuren een belangrijke invloed hebben op ons gevoel en gedrag. De combinatie van de wiegende beweging en het kleurenspel kan een bijdrage leveren aan het welzijn van de bewoners.

Het is de bedoeling dat de mobiele snoezelkar handmatig wordt voortbewogen in de buitenlucht waardoor onder invloed van de bomen, de wolken en zonlicht een wisselend beeld ontstaat. Met hulp van Jeroen Liefting van de adaptatiewerkplaats op het terrein is er een trekhaak aan de snoezelkar bevestigd zodat bewoners buiten met hun eigen fiets de snoezelkar kunnen voorttrekken. Dirk vindt het ook belangrijk dat de bewoners of medewerkers zelf een naam verzinnen voor zijn creatie.

Voor mij was de ontmoeting met Dirk bijzonder. Ik hoop dat veel bewoners gebruik kunnen gaan maken van deze mobiele snoezelkar. Het effect van de kleuren, de buitenlucht en het ritmisch bewegen zal hen goed doen.

Ter gelegeheid van het 25-jarig bestaan van de Kringloopwinkel is voor het project Re-creatie op de Heygraeff recent een gift ontvangen van € 500,=. Net als de Kringloopwinkel promoot Re-creatie hergebruik.

Wil je meer weten over de avonturen van de kunstenaars op de Heygraeff? Volg dan net als Marja het project Re-creatie op www.facebook.com/recreatiereinaerde of www.instagram.com/re_creatie_reinaerde of kijk op www.re-creatie-reinaerde.nl.

Marja Klever en Sjaak Langenberg

veranderend kleurenspel in de snoezelruimte

Dirk van Lieshout
de maquette in het atelier van Dirk