Huisartsenpraktijk de Zandbloem
Huisartsenpraktijk de Zandbloem / foto: redactie

Coronadreiging in Woudenberg

Algemeen

WOUDENBERG – De strengere maatregelen om in de provincie Utrecht de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zorgen nog niet voor de gehoopte resultaten. De laatste week tot 20 oktober waren 15 procent van de testen in de provincie positief. In totaal werden bijna 26.000 testen afgenomen. De besmettingen zijn gelijkmatig over de provincie verdeeld.

De redactie van Let Op Woudenberg vroeg de huisartsen van de Schans en de Zandbloem om een aantal vragen over de stand van zaken in hun huisartsenpraktijk te beantwoorden. Op woensdag beloofden ze dat ze dat zouden doen. Daarna bleek het door de drukte onmogelijk te zijn. De praktijken lieten weten dat het te druk was in de praktijk met zorg voor de patiënten.

Dat is in overeenstemming met een statistiek van het RIVM die een behoorlijke piek in besmetting in de provincie Utrecht laat zien. Volgens hun kaart is de situatie in de provincie Utrecht zeer zorgelijk. Het aantal besmettingen is de laatste week volgens hun grafieken behoorlijk gestegen. De signaalwaarde in de provincie is 7. Dat is het aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Zij besmetten gemiddeld 1,22 mensen. De signaalwaarde in verpleeghuizen ligt overigens aanmerkelijk hoger. Per dag worden er in Nederland gemiddeld 79 mensen positief getest. Bij huisartsen worden bijna 33 mensen op de 100.000 met COVID geregistreerd.

Ook landelijk stijgt het aantal besmetting behoorlijk, al steeg het aantal minder snel. Dinsdag na de deadline van de krant stond een persmoment van minister-president Rutte en minister De Jonge gepland. In de pers werden draconische maatregelen aangekondigd. Van een complete lockdown zou nog geen sprake zijn.

Burgemeester Cnossen roept de Woudenbergse inwoners op de website van de gemeente op om afstand van elkaar te houden en de regels te respecteren. Na de vorige toespraak van de ministers kondigde ze al aan dat er strenger gehandhaafd zou worden.

In het gemeentehuis zijn mondkapjes verplicht. ‘Het virus is nog niet met ons klaar,' verklaarde ze.

Gemeentehuis
Huisartsenpraktijk de Schans