Foto: Redactie
Foto: Redactie

Meldpunt losliggende stoeptegels

Algemeen

Meldpunt voor losliggende stoeptegels

WOUDENBERG – Inwoners van Woudenberg kunnen gemakkelijker overlast bij de gemeente melden. Op de website van de gemeente en met een speciale app kunnen onder meer losliggende stoeptegels en scheefstaande paaltje aan gemeentemedewerkers worden gemeld.

Een heel team van de gemeente heeft een aantal maanden gewerkt om een app te ontwikkelen waarmee de medewerkers gemakkelijk en snel op de hoogte gesteld kunnen worden van overlast in het dorp.

Via de website of de app krijgt de melder een antwoord. Dan probeert de gemeente zo snel mogelijk het probleem te verhelpen. Het wijkteam wordt dan ingeschakeld om de kwestie op te lossen.
Overigens hangt het wel een beetje van de aard van de melding af. Als er sprake is van een gevaarlijke situatie, zal de gemeente snel reageren.

De melders kunnen ook zien wat de status van hun klacht is. Als op de kaart een rode stip verschijnt, is het een nieuwe melding. Een gele stip betekent dat de klacht in behandeling genomen is en een groene dat het probleem opgelost is.

Met name bij het groenonderhoud kan het wat langer duren voor de klacht opgelost is. Als het bladerdak te groot is en gesnoeid moet worden, wacht de gemeente tot de aannemer weer met een hoogwerker in het dorp is. Dan wordt het probleem opgelost. Het zou te kostbaar zijn om voor elke klacht zo’n apparaat te regelen. ‘De aannemer komt niet voor elk takje,’ lieten de betrokken ambtenaren in de gemeenteraad weten. Maar als afhangende takken voor gevaar in het verkeer zorgen, gaat de gemeente wel direct tot actie over.

Het grote voordeel van de digitale meldingen is dat de klachten direct naar de Buitengewoon Opsporingsambtenaar of leden van het wijkteam doorgestuurd kunnen worden. Bij telefonische meldingen moeten die eerst weer in het systeem gezet worden. Op dit moment wordt ongeveer 70 procent van de meldingen al digitaal gedaan.

FIXI moet een grote rol gaan spelen bij een feestelijke en veilige viering van de jaarwisseling. Mensen kunnen dan digitaal melden dat er vuurwerkoverlast is en dan kunnen de handhavers zich naar de plek des onheils reppen.