Alleen legaal vuurwerk is toegestaan
Alleen legaal vuurwerk is toegestaan / Foto: Andrea Druijff

Helden voor veilige jaarwisseling gezocht

Algemeen

WOUDENBERG – De gemeente Woudenberg is al druk bezig met de voorbereidingen om ‘de jaarwisseling feestelijk, maar vooral veilig en met zo min mogelijk overlast en schade te laten verlopen’. Om dat te bereiken is er een uitgebreid communicatieplan opgesteld, ‘vooral gericht op mensen met een gele of groene leefstijl’.

Het is de bedoeling dat iedereen bijdraagt aan een veilige jaarwisseling. Wie dat doet kan zich een held voelen.

Het is dit jaar verboden vreugdevuren aan te steken, die groter zijn dan een vuurkorf. Als er toch grotere vreugdevuren aangestoken worden, zullen die geblust worden door de politie in samenwerking met de brandweer.

In Woudenberg mag op oudejaarsdag alleen legaal vuurwerk afgestoken worden. Vanaf 1 december 2020 is het niet meer toegestaan om een aantal vuurwerkproducten af te steken. Dit verbod geldt voor vuurwerk als knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Afsteken is alleen toegestaan op 31 december tussen 18.00 uur en 2.00 uur. Inwoners kunnen met hun buren afspreken dat er bij hen in de buurt geen vuurwerk afgestoken mag worden. Daar moet zestig procent van de buurtbewoners het mee eens zijn. Carbid schieten mag in het buitengebied van 10.00 uur tot zonsondergang.

De Buitengewoon Opsporingsambtenaar en de politie houden plekken waar in het verleden overlast geweest is extra in de gaten. Uiteraard weet de politie welke personen in het verleden voor problemen hebben gezorgd. Deze mensen krijgen bezoek van een agent ‘voor een indringend gesprek’. De gemeente heeft een plan geschreven waarbij ze zich vooral richt op mensen met een gele of groene leefstijl.
De gemeente laat weten: ‘Het onderzoek van SmartAgent, gebruikt via Bureau Regionale Veiligheidsstrategie, toont aan dat ongeveer 70% van de inwoners van Woudenberg de groene en de gele leefstijl heeft.’

‘Mensen met een gele leefstijl zijn over het algemeen sociaal en open mensen waar het gezinsleven centraal staat. Mensen met een groene leefstijl zijn vooral serieus, bedachtzaam en nuchtere mensen. Veiligheid en bescherming zijn heel belangrijk,’ aldus de gemeente.

‘De communicatieaanpak is gericht op de groene en gele leefstijl, het grootste gedeelte van de Woudenbergse inwoners. Mensen met een groene en gele leefstijl geven de voorkeur aan persoonlijke communicatie.

Inwoners met een gele leefstijl houden niet van veel details, terwijl 'groene inwoners' graag veel uitleg op detailniveau krijgen,' zegt de gemeente. De groene mensen kunnen op de website doorklikken naar detailinformatie.

'Mensen die helpen bij een veilige jaarwisseling zijn helden.'