Wethouder Marleen Treep wil graag dat iedereen met geldzorgen weet dat er hulp beschikbaar is in Woudenberg.
Wethouder Marleen Treep wil graag dat iedereen met geldzorgen weet dat er hulp beschikbaar is in Woudenberg.

Dringende oproep schuldhulpverlener: vraag op tijd hulp, voorkom achterstanden

Algemeen

In het kader van preventie hebben verschillende organisaties op het gebied van schuldhulpverlening de handen ineen geslagen. In het Project 'Vroeg erop af' zet de gemeente Woudenberg in op vroegsignalering.

Woudenberg - Mensen met schulden zijn vaak moeilijk te bereiken. Gedreven door schaamte en schuldgevoelens houdt men zo lang mogelijk de schijn op. Met alle gevolgen van dien. Eerder hulp vragen kan veel leed besparen. De gemeente Woudenberg heeft daarom begin dit jaar het project 'Vroeg erop af' gelanceerd en werkt daarbij nauw samen met verschillende partners.

Henrie Pastoor, coördinator IDH Schuldhulp Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg ziet dat veel mensen pas hulp vragen als de schulden al hoog zijn opgelopen. Met behulp van een schuldhulpmaatje kunnen zij hun financiën vaak weer zelfstandig op orde krijgen. Samen met het maatje wordt onder andere gewerkt aan afbetalingsregelingen en het op orde brengen van de administratie. "Bij grotere problemen lukt het soms niet op eigen kracht. Dan verwijzen wij door naar de schuldhulpverlener. Andersom gebeurt dit ook, maar de meeste mensen melden zichzelf. Onze vrijwilligers werken bewust aan een vertrouwensband. Bij ons kan alles gezegd worden, ook als het over niet schuldgerelateerde dingen gaat." Pastoor benadrukt dat er vertrouwelijk omgegaan wordt met alles wat besproken wordt.

Hilde de Vries, teamcoördinator schuldhulpverlening van PLANgroep, het bedrijf dat gemeente Woudenberg inzet voor schuldhulpverlening, vindt het erg belangrijk om aan de oorzaak van het ontstaan van schulden te werken. "Schuldhulpverlening houdt meer in dan alleen betalingsafspraken maken. We proberen de achterliggende oorzaak aan te pakken door samen te werken met het Sociaal Team van de Kleine Schans. Zij kunnen o.a. helpen om hulp te zoeken bij psychosociale problematiek en wij bieden maatwerk voor elke situatie door te kijken of er budgetcoaching, budgetbeheer of soms bewindvoering nodig is. Daarbij werken we samen met instanties zoals SchuldhulpMaatje. Met het project Vroeg erop af proberen wij eerder in contact te komen om gepaste hulp te bieden."

Hulp geeft rust

Collega schuldhulpverlener Berthine Bruinink-Westhuis : "Stress heeft grote invloed op mensen. Het doet zowel lichamelijk als mentaal veel met mensen. Wij kunnen helpen in een vroeg stadium. Het voordeel daarvan is dat het traject dan ook veel minder ingrijpend hoeft te zijn. Je wordt overigens niet meteen onder bewindvoering gesteld. Er zijn nog veel mogelijkheden voor het zover is. Wij werken samen met Schuldhulpmaatje voor bemiddelingstrajecten. Die vrijwilligers staan naast onze klanten en kunnen veel voor hen betekenen. We vullen elkaar goed aan. Het is zeker niet zo dat je de zeggenschap over je eigen financiën kwijtraakt. Zelfs in het geval van bewindvoering wordt afhankelijk van je inkomen bekeken wat je kunt missen." Henrie Pastoor voegt toe: "Als er weer overzicht is geeft dat veel rust. Zelfs bij heel hoge schulden. Wij laten zien wat er wel is, wat er nog wel kan en wat de oplossing kan zijn."

Vroeg erop af

Tijdens deelname aan het Schuldenlab leerde wethouder Treep dat mensen vaak vijf jaar wachten met hulp zoeken. Haar dringende oproep: "Kom alstublieft eerder! Het scheelt heel veel. Blijf er niet mee lopen, je bent de enige niet en het is ook niet altijd je eigen schuld." Hilde de Vries bevestigt: "Sinds de crisis is de doelgroep veranderd. Mensen raakten plotseling hun baan kwijt en liepen daardoor achterstanden op. Dat gaat nu ook weer gebeuren door corona. We hebben nog geen extra aanmeldingen, maar verwachten die wel." Begin dit jaar sloot de gemeente Woudenberg een convenant af met onder andere woningcorporatie Omnia Wonen, waterleverancier Vitens en diverse zorgverzekeraars. Deze instanties werken nu samen om mensen met achterstanden in een vroeg stadium te kunnen helpen. Bij meerdere achterstanden op één adres krijgt de schuldhulpverlener een seintje. Die schrijft de mensen vervolgens aan met de vraag 'waar kunnen wij mee helpen'. Natuurlijk hoeft niemand die brief af te wachten voor hulp. Op werkdagen is er bij De Kleine Schans altijd van 9:00-12:00 uur een medewerker bereikbaar. Wegens corona is er even geen inloopspreekuur, maar telefonisch contact is altijd mogelijk. Kijk op dekleineschans.nl (zoek op Hulp+bij+schulden). Het is ook mogelijk contact op te nemen met Schuldhulpmaatje in Woudenberg: Dat kan via www.idhschuldhulp.nl, 06-30207868 of info@idhschuldhulp.nl. Tips voor meer hulp: geldfit.nl/locatie/woudenberg, moneyfit.nl/locatie/woudenberg (speciaal voor jongeren), zelfjeschuldenregelen.nl en mijn.schuldenwijzer.nl.

Pastoor: "wij laten zien wat er nog wel is en wat er nog wel kan."

Quirine van Mourik

Wethouder Marleen Treep: "Kom alstublieft eerder! Het scheelt zoveel."