Gymmen bij LONGA door oma van 85
Gymmen bij LONGA door oma van 85 / Foto: Tanja van Dolder

Sporten is voor iedereen!

Algemeen

WOUDENBERG Mijn oma heeft jarenlang in Woudenberg gewoond. 25 jaar om precies te zijn. Drie maanden geleden is ze weer teruggekomen. Echt contact leggen in een nieuwe woonplaats is in Coronatijd lastig.

Daarnaast wordt mijn oma ook een jaartje ouder, 85 maar liefst! De fysieke en mentale fitheid wordt steeds belangrijker, maar ook moeilijker.

De befaamde neuropsycholoog Erik Scherder bracht mij op een geweldig idee. In de strijd tegen Covid-19 staat volgens hem (en ook volgens mijzelf, als bewegingswetenschapper in spé) beweging voorop.

Mensen met een ongezonde en inactieve levensstijl lopen namelijk een grotere kans om flink ziek te worden, of zelfs te overlijden aan het virus, dan mensen die zich regelmatig fysiek inspannen.

Opeens vielen voor mij alle puzzelstukjes in elkaar. Oma moet op gym!

Sporten bij een vereniging zorgt voor nieuwe vriendschappen. Lichamelijke fitheid is belangrijk in de strijd tegen Corona, maar ook voor langer zelfstandig kunnen wonen.

Daarnaast helpt bewegen om het brein fit te houden. Het stukje van de hersenen dat wordt geactiveerd door lichamelijke activiteit, zorgt namelijk voor het maken van nieuwe verbindingen en het verwerken van informatie.

Dit gebied is helaas kwetsbaar voor veroudering. Rust roest. Maar hoe blijf je in beweging als je al op leeftijd bent? Gelukkig is daar makkelijk iets aan te doen!

Vanmorgen ben ik met oma naar gym geweest. In het Sport en Cultureel Centrum de Camp, bij LONGA, onder leiding van Rien Geurken. Elke maandagochtend sporten ruim twintig oudere dames zich hier topfit.

Op anderhalve meter, dat dan weer wel. Wat is dat een leuke groep spontane, gezellige (en bijdehante) vrouwen! Rien laat niemand stilzitten, dus ook ik mocht meedoen met mijn 20 lentes jong.

Na een warming up met aerobics, gingen we bezig met het zwaardere werk en man, man, man dat was best pittig!

Ook bij mij stond halverwege de les het zweet op mijn voorhoofd. En nee, het was niet high impact, dat wil zeggen: er wordt niet gerend en niet gesprongen.

De balans, bovenbenen, armen, buikspieren en kletsen tijdens inspanning werden intensief getraind. Toen het tijd was om naar huis te gaan riep oma enthousiast: “Tot de volgende keer!”.

Beweging is voor iedereen, en voor iedereen even belangrijk. Namens Erik Scherder: “Begin nu.

Het is nooit te laat om actief te worden!”.

Lisa van Dolder

"Mijn oma van 85 jaar moet op gym"