Afbeelding

Geboren Woudenbergers genieten van leven op het water

Algemeen

Regelmatig heeft ze het over haar vroegere leven en haar huidige leven. Het keerpunt was zeven jaar geleden. Anneke Robbertsen zat met haar man Wim op een bankje langs de Eem waar ze een spannend besluit namen.

WOUDENBERG De kinderen waren het huis uit en de geboren Woudenbergers zaten in het midden van hun leven. Het lege nest syndroom dreigde. Die gedachte was de aanleiding om het roer om te gooien; “we gaan op het water wonen”. Een beslissing waarvan ze tot op de dag van vandaag nog geen moment spijt hebben gehad.

Voor het zover was moest er natuurlijk heel wat gebeuren. Twee jaar lang hielden ze hun plannen geheim voor de buitenwereld. Toen de eerste contracten getekend moesten worden maakten ze hun droom wereldkundig. Daarna ging het snel. Het huis werd verkocht en ze vonden een ligplaats aan rivier de Eem in Amersfoort.

De zoektocht naar een geschikt schip had wat meer voeten in de aarde. Uiteindelijk vonden ze hun droomschip. Veel te lang, dat wel. Maar dat was geen probleem voor de nieuwe eigenaars, ze lieten er gewoon 21 meter tussenuit snijden. In negen maanden toverden ze het vrachtschip om tot een luxe woonschip. “Een bijzonder, gaaf en pittig avontuur”.

Het leven op de Robbedoes heeft hun mindset veranderd, vertelt Anneke ”Toen we in een huis woonden, keek ik nooit naar de lucht. Nu dagelijks. De prachtige wolken inspireren mij. Wonen op het water geeft ons een gevoel van vrijheid. Als we willen, varen we weg. Je ervaart de natuur, de seizoenen. Hierdoor kreeg ik ook meer vrijheid in mijn hoofd. Ik ontdekte dat ik kwaliteiten bezit, waar ik in mijn vroegere leven nooit aan gedacht had”. Vanaf het moment dat ze hun plan wereldkundig maakte, houdt Anneke de Facebookpagina Woonschip Robbedoes bij. Inmiddels heeft de pagina meer dan 2.500 volgers. Ze zoeken het niet op, hun avontuur trekt de aandacht van media in binnen- en buitenland. Ze werden in 2016 de ‘Woonboot van het jaar’ en verschillende tijdschriften besteedden reportages aan het leven van Wim en Anneke op de Robbedoes.

In de Margriet komt Anneke aan het woord in een verslag over vrouwen aan boord. RTV Oost en BinnensteBuiten kwamen al langs en binnenkort zijn ze te zien op Watersport TV. Vorig jaar deed Anneke mee aan het RTL-programma ‘Wie Woont Waar?’. Een Amerikaans boek over bijzondere woonvormen wereldwijd besteedde maar liefst 11 pagina’s aan de Robbedoes “Amerikanen vinden het geweldig. Ook worden we al een paar jaar uitgenodigd als gastschip bij het Maritiem Museum in Rotterdam.

Daar varen we heen en wonen we dan een paar weken. Terwijl ik de bezoekers een rondleiding op het schip geef reist Wim met openbaar vervoer naar zijn afspraken of kantoor. Wim runt sinds bijna twee jaar een eigen bedrijf in de windenergie”.Steeds weer valt op hoeveel zorg en aandacht Wim en Anneke aan de verbouwing van hun schip hebben besteed.Over elk detail is nagedacht. De inrichting is modern en smaakvol, materialen uit het oude vrachtschip zijn waar mogelijk hergebruikt.

De voormalige houten loopplank is nu een sidetable, een overtollig stuk scheepswand wordt gebruikt als roomdivider, oude vloerdelen uit het ruim werden traptreden, een peddel doet dienst als trapleuning.

Vanuit de keuken kijken ze door een enorme raampartij over de Eem. Door de verschillende patrijspoorten genieten ze van alles wat er langs komt varen. Twee jaar geleden begon Anneke een Bed & Breakfast.

Hiervoor werd de originele schipperswoning ingericht in originele jaren-60 stijl. “Eerst verhuurden we via Booking.com en Airbnb.

Dat is inmiddels niet meer nodig. Bezoekers, oud en jong, weten ons zo ook wel te vinden. Pas nog hadden we een vrouw van 93 aan boord, die van haar kinderen een weekendje op ons schip kado kreeg”. Voor de gasten staan er fietsen klaar en als ze dat willen kunnen ze sups huren. “Mensen komen hier tot rust, je ziet dat het wat met ze doet.

Vanuit hun bankje achter de stuurhut zien ze de Onze Lieve Vrouwetoren en kijken ze weg over het water”.

Het plan is er om in de matrozenhut, voor in het schip, nog een B&B verblijf bij te maken. Een volgende droom van Anneke is om daar een honeymoonsuite van te maken en om mensen te laten trouwen aan boord.

De twee geboren Wombargers denken er voorlopig nog niet aan om terug te keren naar hun geboortedorp. “We leven een prachtig leven en genieten van elke dag. Natuurlijk komen we nog regelmatig in Woudenberg, want onze familie en vrienden wonen er. En ik ben zorgverlener voor een meisje uit Woudenberg.

Een paar keer per maand haal ik haar op en dan gaan we leuke dingen doen. Zolang we gezond zijn en de keuze hebben, blijven we op het water. Straks, als we de leeftijd en de gezondheid niet meer hebben dat het kan, dan komen we terug.

Dan gaan we in de Schans bordspelletjes spelen en praten over hoe het vroeger was. Ja, dat lijkt me geweldig!”.

Van één van onze verslaggevers

“Mensen komen hier tot rust, je ziet dat het wat met ze doet”

Afbeelding