Bedrijventerrein Parallelweg
Bedrijventerrein Parallelweg / foto: redactie

Woudenberg: bedrijven ruimte bieden

Ondernemend

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg is met de provincie Utrecht in gesprek over de voorgenomen ruimte voor een bedrijventerrein de komende jaren in Woudenberg. Dat bleek tijdens de gemeenteraadsvergadering na vragen van Johanan de Vogel, gemeenteraadslid voor de SGP. 

Er is een onderzoek geweest naar de regionale behoefte aan bedrijventerreinen. Uiteraard is er ook naar Woudenberg gekeken. Het huidige plan geeft maar een idee van hoe de definitieve plannen er uit zullen zien. Maar de huidige versie stelt Johanan de Vogel teleur en baart hem zorgen. ‘Op dit moment mogen we twee hectare minder ontwikkelen dan we eigenlijk nodig hebben. Dus moeten we nu met de provincie spreken en onze zorgen kenbaar maken voor de plannen in beton gegoten zijn,’ zei hij. 

Het college van burgemeester en wethouders deelt de zorgen van De Vogel. Bovendien is het al weer lang geleden dat Woudenberg een nieuw bedrijventerrein kon ontwikkelen. Sinds 1998 is er geen nieuw bedrijventerrein meer uitgegeven. Sindsdien is slechts beperkte uitgifte mogelijk geweest door herstructurering. De bedrijventerreinen in Woudenberg zijn goed voor 14 procent van de werkgelegenheid in Woudenberg. Ook de leegstand van bedrijfspanden op de bedrijventerreinen is extreem laag met slechts een 0.5 procent. 

In 2023 is aangetoond dat Woudenberg na 2019 nog meer terrein heeft omgezet naar wonen. Daarbij heeft de gemeente vanuit deze transformatie minimaal recht op 3 hectare. Sinds 1998 heeft Woudenberg wel volop voldaan aan de provinciale wensen op gebied van herstructurering en intensivering van bedrijventerreinen. Kleine en verouderde bedrijventerreinen zijn opgeheven, dan wel met provinciale steun verplaatst, en woningen zijn ervoor in de plaats gekomen. Een bestaand bedrijventerrein aan de Parallelweg en de Spoorzone is geherstructureerd en biedt ruimte aan mooie bedrijven, die uit het dorp verplaatst zijn. Zodoende wordt dit gebied zo intensief mogelijk gebruikt. Daarnaast is op dit moment een lokale ontwikkelaar bezig om met de diverse eigenaren het laatste gebied Parallelweg oost te herverkavelen en worden de mogelijkheden verkend voor een tijdelijk bedrijventerrein. Hierbij blijkt weer dat een herstructurering alleen mogelijk is als er ook ruimte is voor verplaatsing en zicht op lange termijn locaties. ‘Voor onze lokale bedrijven zijn we voor de uitdaging gesteld dat we te weinig ruimte hebben om uitbreiding te huisvesten. Woudenberg kent vooral familiebedrijven die al generaties met ons dorp verbonden zijn. Zij bieden daarbij werkgelegenheid op lokaal en regionaal niveau. De bedrijven zijn vaak diep geworteld in de samenleving en daarom ook belangrijk voor de vitaliteit van ons dorp. Juist voor hen willen wij zoeken naar ruimte voor uitbreiding van onze bedrijventerreinen en niet als concurrentie voor de rest van de provincie,’ stelt de gemeente.

Eigenlijk heeft Woudenberg recht op 3 hectare meer bedrijventerreinen