Afbeelding
Bert Bosman

Column Bert Bosman fractievoorzitter ChristenUnie

Column

Pasen

Pasen stemt tot nadenken en brengt tot het besef dat al ons handelen in het teken van het lijden en sterven van Christus mag staan. Ook ons politieke handelen. Zeker voor de ChristenUnie is dat een leidraad. 

Verdraagzaamheid
Op 28 maart jl. initieerde Mirjam Bikker van de ChristenUnie een verklaring tegen Jodenhaat die door vrijwel alle partijen in de Tweede kamer werd ondersteund. Deze verklaring tegen onverdraagzaamheid zet aan het denken. We ervaren op allerlei vlakken frustratie, polarisatie en tegenstellingen. Ook tegenstellingen in ons dorp kunnen leiden tot een te groot wij - zij denken. We hebben bekladdingen gehad op ons gemeentehuis. Onlangs klonken verwijten aan het adres van een ondernemer als zou hij obsessieve geldzucht hebben. Extreme uitingen die niet direct zorgen voor samen spreken en overleggen. Overal in de samenleving wordt een toename van emotie en agressie ervaren.

Democratie en samenleven
Democratie bestaat bij de gratie van gelijkwaardigheid. We zijn geschapen om beelddrager van God te zijn. We zijn allemaal verschillend en hebben een verscheidenheid van opvattingen. Iedereen moet die opvattingen kunnen uiten. Daarom is het prima dat ook in ons dorp wordt gedemonstreerd om kracht bij een standpunt bij te zetten. Democratie bestaat om de pluraliteit tot uitdrukking te kunnen brengen. Alleen wie overtuigd is van eigen gelijk zal hier geen behoefte aan hebben. Die trekt zich terug in de eigen groep van het eigen gelijk. Wanneer democratie louter als middel tot machtsvorming wordt gezien functioneert ze slechts om opvattingen van anderen uit te schakelen. Het is goed dat we in Woudenberg allerlei initiatieven hebben waarin mensen hun stem kunnen laten horen. De ‘open microfoon’ in de gemeenteraad is zo’n initiatief.

Democratie en geloven
Geloven is wat de ChristenUnie betreft een basis voor vertrouwen. Zonder geloof is er geen basis voor liefde. Zonder geloof worden mensen cynici. Zonder geloof in medeburgers sterft de democratische vrijheid. Zonder geloof in elkaar worden de op te stellen wetten en verordeningen een doel op zichzelf. Dat is waarom de ChristenUnie ook in Woudenberg zich terughoudend opstelt wanneer het gaat om overregulering.

Te veel religie?
In Woudenberg zijn veel mensen gelovig. Toch hoor je van alle kanten dat we religie zoveel mogelijk moeten terugdringen om ruimte te maken voor het vrije woord. Het is echter de angst voor religieuze verschillen die leidt tot afgoderij. Het is de minachting voor de achterlijke gelovigen die voert tot het absoluut stellen van de cultuur die wij zelf geschapen hebben. Daartegen spreekt het geloof dat alles, wat wij als absoluut claimen, steeds relativeert, omdat het alleen God als absoluut beschouwt. Dat is wat Pasen ons leert, ook in de Woudenbergse politiek.